Ukraynada Üniversite Eğitimi



www.uniukrayna.com


Ukrayna'da Üniversite


Ukrayna'da üniversite eğitimi son yıllarda ülkemiz öğrencileri arasında popülerliğini arttırmaktadır. Ukrayna üniversiteleri Avrupa Birliği üniversitelerince denk olarak kabul edilmekte ve eğitim kaliteleri kabul görmektedir. Son yıllarda gelişen ülkeler arası ilişkiler sayesinde YÖK Ukrayna üniversitelerini tanımakta ve diplomalarına denklik vermektedir. Ukrayna'da üniversite fiyatları ve yaşam maliyetlerinin oldukça düşük olması ülkemizdeki popülerliğinin başlıca sebeplerindendir.

Ukrayna Üniversiteleri Kabul Şartları

Sadece lise diploması ile istediğiniz okulda, istediğiniz bölümü okuyabilirsiniz. Ukrayna'da eğitim almak için sınav şartı  yoktur.

Ukrayna'da Eğitim Dili

Ukrayna'daki üniversitelerde eğitim dili  ağırlıklı olarak Rusça ve İngilizcedir. Öğrencilerin birçoğu lisans eğitimine başlamadan önce Ukrayna'da 10 ay (toplamda 850 saat) süren Rusça Hazırlık Sınıfı okumaktadırlar. İngilizce bölümlerde eğitim almak isteyen öğrenciler için İngilizce Hazırlık Sınıfı seçeneği de bulunmaktadır.

Ukrayna'da Eğitim Süresi

Ukrayna'da lisans programları genellikle 4 yıl sürmektedir. Diş Hekimliği, Eczacılık programları 5 yıl, Tıp programları ise 6 yıl sürmektedir. Yüksek lisans programları ise 1,5 yıl sürmektedir.

Ukrayna Üniversiteleri Kayıt Tarihleri

Ukrayna'daki hazırlık okulları her yıl Eylül'ün 15. günü açılmaktadır. Bu yüzden hazırlık programına yetişmek isteyen bir öğrencinin, Temmuz ayı sonuna kadar kayıt yaptırmasını tavsiye etmekteyiz. Ancak bu tarihi kaçıran öğrencilerin 31 Aralık tarihine kadar hazırlık sınıfına başlama şansları mevcuttur. Fakat hazırlık programına geç kalan öğrenciler hızlandırılmış hazırlık programına katılacağından dolayı haftalık ders programı Eylül ayında başlayan öğrenciye göre daha yoğun olmaktadır. Hazırlık sınıfı boyunca öğrenciler toplamda 850 saat Rusça eğitim alarak, Haziran sonunda hazırlık sınıfı sertifikasını almış olurlar. Sonrasında ise lisans programlarına kesin kayıt işlemi yapılır ve Eylül ayı itibariyle öğrenciler üniversiteye başlarlar.    

Ukrayna Üniversiteleri YÖK Denkliği

CS Yurtdışı Eğitim'in yerleşim yaptığı Ukrayna'daki Üniversitelerin bazıları YÖK tarafından tanınmaktadır. Öğrenciler yök denkliği olan üniversitede istediği bölümde lisans eğitimi aldıktan sonra Türkiye’ye dönüp denkliğini alabilirler. CS Yurtdışı Eğitim ile Kharkov Politeknik Üniversitesi arasında yapılan bir anlaşma ile kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerden ekstra danışmanlık ücreti alınmamaktadır.  

Ukrayna'da Konaklama Seçenekleri ve Yaşam Masrafları

Ukrayna’da lisans eğitimi alan öğrencilerin bazıları devlet yurtlarında konaklamaktadırlar. Yurtlar genelde 2-3 kişilik odalardan oluşur. Devlet yurtlarının fiyatları aylık 30 USD ile 50 USD arasında değişmektedir. Ev kiraları aylık olarak 250 - 500 USD arasındadır. Şehire uzaklığına göre fiyatlar değişmektedir. Ancak öğrencilerin genelde tercih ettikleri şehir merkezine ve okula yakın olan evlerdir. Evler genelikle tamamen eşyalıdır; tv, Çamaşır Makinesi, Buzdolabı, Yataklar, Oturma Grupları, Halı Dolap vs. hepsi mevcuttur. Elektrik, su ve doğalgaz son derece ucuzdur. Öğrenciler kendi aralarında anlaşıp eve çıkması durumunda kişi başı yaklaşık aylık 125-250 USD öderler. Ortalama yemek giderleri ise aylık 100-170 USD civarındadır. Ukrayna eğitim ve yaşam masrafları açısından değerlendirildiğinde Türkiye'deki birçok bölgeye göre daha uygun fiyatlıdır.

Ukrayna'da Üniversite Hazırlık Eğitimi

Ukrayna’da lisans Eğitimine başlamadan önce Türk öğrencilerin mutlaka 10 ay süren hazırlık eğitimi programlarına katılması gerekmektedir. Hazırlık programları genelde Rusça olarak tercih edilir. Çünkü Rusça eğitim alınabilecek bölüm seçeneği fazladır. Hazırlık programını istediğiniz okulda alabilirsiniz çünkü hazırlık sertifikaları Ukrayna Milli eğitim bakanlığı tarafından verilmektedir. Bu sebeple sertifikayı hangi okuldan aldığınızın bir önemi yoktur. Almış olacağınız sertifika ile istediğiniz tüm üniversitelere kayıt yapılabilmektedir. Ukrayna’da hazırlık eğitimi denilince akla sadece dil eğitimi gelmemelidir. Ukrayna eğitim sisteminde hazırlık, Akademik Hazırlık ve Temel Eğitim (Fundation) olarak verilmektedir. Hazırlık eğitimi almadan önce öğrenci, hangi alanda lisans eğitimi almak istediğine karar vermeli, hazırlık eğitimini buna göre almalıdır. Buna göre öğrenciler hazırlıkta 4 farklı seçenekten oluşan bir yol ayrımına gelirler.
  1. Mühendislik,teknoloji ve doğal bilimler,
  2. Ekonomi,
  3. Tıp biyoloji ve ziraat
  4. Sosyal ve İnsani bilimler.
Öğrencinin hazırlık eğitimini hangi okulda aldığı pek önemli değildir. İstediği herhangi bir okulda hazırlık eğitimini alabilir. Öğrenci hazırlık eğitimini tamamladıktan sonra Ukrayna milli eğitim bakanlığından onaylı Rusça sertifika verilmektedir. Öğrenci bu sertifika ile daha sonra eğitim dili Rusça olan tüm Ukrayna üniversiteleri ve Rusya üniversitelerinde lisans eğitimi alabilir.
  1. Ukraynaca hazırlık eğitimi; pek fazla tercih edilmez çünkü Rusça dünya standartlarında daha geçerli bir dildir.
  2. İngilizce hazırlık eğitimi; Bu hazırlık eğitimi ise mühendislik, tıp, diş hekimliği gibi bölümlerinde lisans yapmak isteyen öğrenciler için tercih edilir. Ayrıca Lisans derslerinde 4 yıl boyunca öğrenciler rusça ve ingilizce dersi görmektedirler.
  3. Rusça hazırlık bölümü: Ukrayna’da Lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin en çok tercih ettiği hazırlık programıdır. Bunun sebebi, okuyabilecekleri birçok bölüm seçeneğinin olması, Ukrayna’nın bazı şehirlerinde halkın %99 ‘unun Rusça konuşması ve dünyada en çok konuşulan diller arasında yer almasıdır.

Ukrayna'da Rusça Hazırlık Eğitimi

Rusça dil hazırlık programı Ukrayna’da lisans eğitimi almak isteyen yabancı öğrencilerin en çok tercih ettiği programdır. Bu yüzden halkın Rusça konuştuğu bir şehirde hazırlık programlarının tercih edilmesi öğrenci için en doğru karar olacaktır. Bu sebeple öğrencilerimize Kharkov şehrinde hazırlık sınıfını okumalarını tavsiye etmekteyiz.

Kharkov (Harkov) Şehrini tercih etmeniz için geçerli sebepler:

  1. Halkın % 99 Rusça konuşmaktadır. Halk Rusçayı benimsemiştir.
  2. İklim koşullarının ülkemiz ile en çok benzediği şehirdir.
  3. İstanbul’dan Kharkov'a 3 farklı hava yolu şirketi uçuş düzenlediği için; rekabet fazla olup, ekonomik uçak biletleri bulunabilmektedir.
  4. Ukrayna’nın en fazla turist alan şehri olduğundan dolayı güvenlik önlemleri fazladır.
  5. Ukrayna'nın bir turizm ve ticaret şehridir.
  6. Kiev’e göre yaşam koşulları oldukça ekonomiktir.
  7. Okul ücretleri oldukça makul fiyatlarda olup, hemen hemen tüm bölümler mevcuttur.
  8. Ukrayna’nın en fazla turist ağırlayan şehri olduğu, halk yabancılara oldukça ılımlı yaklaşmaktadır ve bu da öğrencilerin güvende olacağı anlamına gelmektedir.
  9. Türk lokantaları ve türk pastaneleri vardır.
  10. Kharkov şehrinde 30 üniversite bulunmaktadır.
  11. Tıp ve mühendislik alanında Ukrayna’nın en kaliteli üniversiteleri Kharkov şehrindedir.

Ukrayna Üniversiteleri Başvuru Evrakları

  1. Lise veya Üniversite Diploması (Apostil Onaylı)
  2. Mezun olduğu lisenin veya üniversitenin transkripti ( Apostil Onaylı )
  3. Sağlık raporu (Apostil Onayli)
  4. Eliza Testi (Apostil Onayli)
  5. Nüfus Cüzdanı Örneği (Formul A) (Apostil Onaylı)
  6. Pasaport
  7. 2 adet fotograf
Lokal partnerimiz vasıtasıyla Ukrayna'da iken de yanınızdayız!  Tam kapsamlı lokal danışmanlık desteği;
  • 7/24 destek hattı
  • Sigorta
  • İkametgah
  • Oturum müsadesi
  • Havaalanı karşılama
  • Şehir tanıtımları
  • Şehir gezileri

Üniversite kayıt ve öğrenci vizesi işlemleri hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

Kharkov Politeknik Üniversitesi'ne online kayıt olmak için buraya  tıklayınız.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oğrenci Vize Başvurusu ve Universite Kayıt İşlemleri

Ukraynada Eğitim ve Yaşam Maliyetleri (2018)